Turun tuomiokirkkoa esittävä piparkakkutalo kuvattuna yläviistosta.
Kolumni Turun Sanomissa 26.11.2021

Sunnuntaina tähdet ja kyntteliköt syttyvät monien kotien ikkunoihin. Marraskuun pimeä jää taakse ja alkaa joulun odotuksen aika. Varjonsa odotukseen luo edelleen jatkuva koronapandemia.

Turhauttaa ja uuvuttaa. Keskustelu rokotuksista on kärjistynyt. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan puheenvuoroista kuuluu väsymys. Erilaiset näkemykset pandemian hoidosta kiristävät välejä perheissä, ystäväpiireissä ja työpaikoilla. Ja samalla ihmiset eivät muuta asenteitaan syyllistämällä.

Jouluun käydään rajoitusten kanssa.

Onneksi rokotukset mahdollistavat yhteiset kokoontumiset turvallisemmin. Niiden ansioista voimme kokoontua. Tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäjien pinna on kireällä, mutta jostain on löydettävä voimat tehdä edelleen kaikki voitava, jotta voisimme olla yhdessä. Samalla jo toinen kysyy, että tällaiseksiko maailma lopullisesti muuttui.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto mahdollistaa nyt yli 50 hengen yleisötilaisuudet, mikäli osallistujilta tarkastetaan koronapassi. Koronapassia ei voi käyttää uskonnollisessa toiminnassa, koska kokoontumislain pohjalta tehdyt rajoitukset eivät koske uskonnonharjoitusta. Uskonnon harjoituksen määritteleminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista, sillä myös lähimmäisen palvelemisen voi lukea uskonnon harjoittamiseksi.

Kaipaamme kipeästi yhteyden kokemuksia, joita monet joulunalusajan tilaisuudet tarjoavat. Nyt on olennaista kysyä, mikä on läheiselleni ja yhteisölle parasta. On tärkeää, että erilaiset uskonnolliset yhteisöt huolehtivat kokoontumisissaan ihmisten turvallisuudesta ja rohkaisevat yhteisönsä jäseniä ottamaan rokotuksia ja toimimaan toisten parhaaksi.

AVI:n kokoontumisrajoituspäätöksissä on määritelty, että yhteislaulutilaisuudet ovat yleisötilaisuuksia, joita rajoitukset koskevat. Tästä syystä myös Kauneimmat joululaulut ovat kokoontumisrajoitusten piiriin kuuluvia yleisötilaisuuksia, vaikka ne järjestettäisiin kirkossa. Kauneimmissa joululauluissa käytetään koronapassia, kun ne ylittävät 50 osallistujan rajan.

Yhdessä laulaminen kuuluu suomalaisten jouluun valmistautumiseen. Kauneimpia joululauluja on laulettu kaikkialla Suomessa ja suomalaisten keskuudessa ulkomailla. Vuosittain Kauneimmat joululaulut ovat koonneet noin miljoona suomalaista laulamaan joulun tuntua sydämiinsä.

Laulamiseen on alusta asti haluttu liittää myös auttaminen. Tänä vuonna Kauneimmat joululaulut soivat maailman lasten puolesta. Maailma on yksi ja myös pandemian aiheuttamasta kriisistä selvitään vain yhdessä. On siis katsottava itseä laajemmalle, ajateltava paitsi maamme, myös heidän parasta, jotka rokotteista vasta haaveilevat. Mahdollistamalla rokottamista globaalisti, turvaamme myös omaa elämäämme.

Alkavaan joulunalusaikaan saattaa liittyä koronaväsymyksen lisäksi myös ikävää, kaipausta, pelkoakin. Muistamme rakkaita ihmisiä, jotka eivät enää ole keskellämme. Muistamme jouluja, joita ei enää syystä tai toisesta tule. Pelkäämme yksinäisyyttä, ulkopuolisuutta, kolkkoutta. Kaipaamme rakkautta, rauhaa ja yhteyttä.

Penkkiin saa istahtaa pandemian ja työn uuvuttamana tai jouluvalmistelujen väsyttämänä. Moni tulee laulamaan etsien iloa ja lohtua. Yhdessä laulaminen auttaa unohtamaan kiireen ja melun rasittavan.