Symbolit

Piispan kaapu

Piispa Mari Leppäsen kaavun on suunnitellut tekstiilitaiteilija Helena Vaari ja kaavun nimi on Siunattu maa. Sen yksityiskohdista löytyy muun muassa luontosymboliikkaa, keskiaikaisen tuomiokirkon muotokieltä sekä Kalevala-korun kierrätetty Pyhän Birgitan solki. Kaavun selässä on elämänpuu ja kauluksessa pihlajan neljä vuodenaikaa.

piispa Mari Leppänen kaavussa ja hiipassa             piispa Mari Leppänen kaavussa ja hiipassa

Piispankaavun symboliikassa on haluttu liittyä hiippakunnan pitkään historiaan. Yksi innoittajista oli Pyhä Birgitta (1303–1371): näkijä, kirkon uudistaja ja hengellisen sääntökunnan perustaja. Birgitan vaikutus näkyi Suomessa Naantalin birgittalaisluostarin kautta, missä myös suomalainen käsityötaito puhkesi kukoistukseen. Samaan perintöön liittyy nyt myös Vaarin suunnittelema uusi piispankaapu.

Piispankaavun ja hiipan on ommellut artenomi, käsityömestari Tytti Helles.

 

Ensimmäinen Turun arkkihiippakunnan piispalle suunniteltu piispan kaapu valmistui huhtikuussa 2002 ja tätä kaapua ovat käyttäneet piispat Ilkka Kantola, Kari Mäkinen ja Kaarlo Kalliala.

Piispan vaakuna

Turun arkkihiippakunnan piispaa varten heraldikko Tapio Vallioja on suunnitellut piispansauvan ja piispanvaakunan.

Vaakunassa on kultaisessa kentässä punainen, koverapäinen yrjönristi, kuten Turun arkkihiippakunnan vaakunassa ja kilven yläpuolella on piispanhiippa. Kilven taustalla vastapalkittain on arkkihiippakunnan piispansauva.

Piispan sauva

Piispansauvassa on koverapäinen yrjönristi ja puhkeavia silmuja. Tekstinä ovat sanat ”collige, sustenta, stimula” eli ”kerää kokoon, tue ja kannusta”.

Turun arkkihiippakunnan piispan sauva

Piispanristi on valmistettu Ruotsin kuninkaan vuonna 1804 luterilaisen kirkon piispoille lahjoittaman ristin mallin mukaan. Sauvan ja ristin ovat valmistaneet Kultakeskus oy Hämeenlinnassa.