Puhe Nakkilan kirkkoherra Jussi Kärmerannan virkaanasettamisessa 17.9.2023

Rakkaat nakkilalaiset,
hyvä koolla oleva seurakunta.

Syksy on erilaisten uusien alkujen aikaa. Syksy on sadonkorjuun aikaa.

Myös täällä Nakkilan seurakunnassa ollaan uuden edessä. Tänään asetamme virkaan seurakunnan uuden kirkkoherran Jussi Kärmerannan. Tällainen juhla on aina taite seurakunnan elämässä. Jokin aika väistyy, jotakin uutta on edessä.

Ilmassa on iloa, odotusta, ehkä jännitystä. Uuteen liittyy usein myös kysymyksiä, pelkojakin.

Jussi, et ole Nakkilan seurakunnan ensimmäinen kirkkoherra. Astut pitkään jatkumoon. Työtä on tehty täällä satojen vuosien ajan. Paimenet ovat vaihtuneet. Vuorollaan jokainen on antanut omat lahjansa seurakunnan parhaaksi.

 

Nyt on sinun vuorosi. On erityistä, että saat aloittaa kirkkoherran tehtävät lapsuutesi ja nuoruutesi seurakunnassa. Ja nyt palvella tätä seurakuntaa oman aikasi, omalla persoonallasi, osaamisella ja kaiken sen eletyn elämän voimalla, minkä kautta olet tähän hetkeen kulkenut.

Saat korjata sitä satoa, mitä edeltäjäsi ovat kylväneet. Tee työtäsi arvostaen täällä aiemmin vastuuta kantaneiden jälkiä. Tee työsi niin, että sinun jälkeesi tulevien on hyvä jatkaa. He korjaavat aikanaan sitä satoa, mitä sinä yhdessä työtovereidesi kanssa nyt kylvät.

Ajan kaarta, johon asetut, piirtää seurakunnan historia. Ulvilan emäseurakuntaan perustettu Nakkilan saarnahuone muuttui omaksi kappeliseurakunnaksi vuonna 1764 ja seurakunta itsenäistyi vuonna 1861.

Tällä mäellä on ensin sijannut puukirkko, joka myöhemmin laajennettiin ristikirkoksi ja purettiin uuden kirkon rakentamisen yhteydessä 1930-luvun lopulla. Sinä ja työtoverisi saatte tehdä työtä yhdessä suomalaisen modernin arkkitehtuurin helmessä.

Kirkossa, jonka sali on avara, korkea. Kirkossa, jonka torni näkyy kauas. Kirkossa, joka on vahva merkki tässä maisemassa. Kirkossa, josta sinut lähetetään pitämään huolta täällä elävistä ihmisistä.

Vietämme tätä juhlaa Jumalan huolenpidon sunnuntaina. Se on tärkeä viesti sekä uudelle kirkkoherralle, sinulle Jussi, että koko seurakunnalle.

Kirkkoherran virka on tärkeä virka. Yhtä aikaa se on moninainen ja kuluttavakin. Paljon on kaikkea, mikä vaatii kirkkoherran huomion.

Muista kaiken keskellä, että kirkkoherran tehtävä on ennen muuta huolenpidon virka. Ihmisten elämässä, seurakunnan arjessa, ja myös työyhteisössä on monenlaista kuormaa, huolta ja yksinäisyyttä, erilleen joutumista ja ulkopuolisuutta.

Sinun tehtäväsi on tukea arkoja ja rohkaista heikkoja. Jakaa elämän iloja ja kuormia. Ottaa ihmisten arki todesta ja suunnata seurakunnan elämää niin, että täällä elävät ihmiset voisivat tuntea Jumalan huolenpitoa.

Se on meidän kaikkien tehtävä. Kirkon ja seurakunnan elämä ei saa etääntyä ihmisten arjesta. Niistä huolista ja toiveista, joita ihmiset täällä sielussaan kantavat.

Voimia huolenpidon tehtävään löydät tästä avarasta Jumalan huoneesta. Tässä kirkossa Jumala itse hoitaa teitä – nakkilalaisia, seurakunnan vastuunkantajia ja työntekijä ja sinua Jussi, jotta teillä on viisautta suunnata alttarilta arkeen.

Nakkilan kirkon torni näkyy kauas. Se on taivaan ja toisen todellisuuden merkki. Rukouksemme on, että se voisi muistuttaa kaikkia ohikulkijoita Jumalan rakkaudesta ja huolenpidosta.

Muistuttakoon kirkon korkea torni sinua myös horisontin merkityksestä. Arjen työn moninaisuutta on tärkeää katsoa väliltä etäämmältä, korkeammalta, jotta ei kadota näkyä ja muistaa mihin suuntaan olette yhdessä menossa.

Korkealta näkee myös kauas. Kirkkoherrana sinun tehtäväsi on katsoa eteenpäin. Menneisyyden arvostamisen lisäksi katso rohkeasti tulevaisuuteen. Sanoita ja luo sitä tulevaisuutta, jota kohti Nakkilan seurakunta sinun johdollasi kulkee.

Yksikään kirkkoherran ei selviä tehtävästään yksin. Teet työtä yhdessä työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja vapaaehtoisten kanssa. Et korkealla tornissa, vaan alhaalla ihmisten keskellä ja työtovereidesi rinnalla. Tähän työhön Jussi tarvitsee teidän tukeanne, rohkaisuanne ja rukouksia.

Lopulta tärkeää ei ole se, mitä kirkkoherra tekee, vaan se mitä seurakunta on yhdessä. Ja lopulta kaikkein tärkeintä on se, että Jumala armahtaa ja pitää meistä hyvän huolen.

Aika kulkee kulkuaan, maailma muovautuu ja muuttuu. Kirkko ja myös Nakkilan seurakunta tuntee muutoksen itsessään. Yhdessä ja yksituumaisina te pystytte ratkomaan myös tämän ajan haasteita. Tehkää työtä ja eläkää yhdessä niin, että tämä kirkko voi olla tulevienkin sukupolvien koti ja tämän kirkon torni huolenpidon majakka.

Hyvä Jussi, astu luottavaisesti kirkkoherran virkaan. Tee huolella oma osuutesi, mutta pidä huoli myös itseäsi ja rakkaistasi. Kirkkoherran tehtävä on ihmisenkokoinen tehtävä.

Kirkon Herra on Elävä Jumala, joka on luvannut olla lähelläsi ja pitää sinusta huolen. Hän siunaa ja varjelee sinua, koko elämääsi ja kaikkia läheisiäsi.

Työn arkeen vie mukanasi tästä juhlasta virren sanat:
Hän aina meille lohdutuksen tuo oikealla hetkellä.
Hän kuulee hartaan kaipauksen ja pysyy meitä lähellä.
Hän ehtii kyllä auttamaan, yllättää meidät armollaan.