Kaksi naista seisoo jumalanpalvelusvaatteet päällään kirkon sisällä alttarin edessä.
Puhe Irina Kaukisen kirkkoherran virkaan asettamisessa Säkylän kirkossa 26.3.2023

Rakkaat seurakuntalaiset, hyvä Irina.

Tänään Marian päivänä on Säkylä-Köyliön seurakunnassa juhlapäivä, kun Irina Kaukinen asetetaan seurakunnan kirkkoherran virkaan. On hienoa, että tätä juhlapäivää vietetään juuri Marian päivänä.

Marian esimerkki on tärkeä jokaiselle meistä, mutta olen iloinen, että tämä juhlapäivä tuo Marian sinulle Irina rohkaisijaksi, vertaistueksi ja ystäväksi kirkkoherran tehtävässä.

Maria muistuttaa meitä siitä, miten syrjässä olevasta nuoresta tytöstä voi tulla mitä vain. Tämä nuori tyttö kuulee Jumalan kutsun, suostuu siihen ja tietämättään tulee muuttamaan maailman järjestyksen: tyhjästä tulee täyttä, köyhästä rikasta ja ensimmäisistä viimeisiä. Köyhän nuoren tytön kohdusta tulee Jumalan koti.

Se, että Jumala valitsee nuoren tytön Poikansa äidiksi, muistuttaa, että yhä edelleen Jumala kutsuu yhteyteensä meitä ihan tavallisia ihmisiä ja antaa erilaisia tehtäviä. Sinulle Irina, on nyt annettu tehtäväksi toimia tämän seurakunnan paimenena.

Mutta jokaiselle meistä, erilaisissa elämän taitteissa ja risteyksissä sekä ennen muuta tavallisten arjen valintojen keskellä, Maria on esimerkki ihmisestä, joka uskalsi vastata kyllä. Hän suostui epävarmuudesta huolimatta uuteen, lähti liikkeelle, oli valmis toimimaan ja avasi suunsa.

Tässä elämän tienhaarassa sinä Irina saat kokea itsesi valmiiksi omana itsenäsi. Minä ja uskon, että myös ihmiset täällä, olemme oppineet tuntemaan sinut valoisana hengen luojana, toisten rohkaisijana ja joukkojen kokoajana. Seurakunta on kutsunut sinut työhön täällä juuri sellaisena kuin olet.

Pian sinulta kysytään vahvoja kysymyksiä, joihin Marian tavoin voit rohkeasti vastata kyllä ja luottaa siihen, että kaikessa Jumala auttaa.

Kirkkoherralta kysytään rohkeutta vastata kyllä työn tavallisessa arjessa, jossa joudutaan myös vaikeiden valintojen eteen. Maailma ympärillämme muuttuu niin, ettei mukana meinaa pysyä. Maailman muutokset tuntuvat myös Säkylä-Köyliön seurakunnan arjessa. Kirkkoherrana sinä olet luotsaamassa tätä seurakuntaa kohti tulevia aikoja. Ole kuin Maria, joka rohkeasti toimii, vaikka et tiedä, mitä kaikkea edessä on.

Hyvät seurakuntalaiset, Jumala tuli ihmiseksi Marian kautta. Tänäänkin Jumala toteuttaa tahtoaan maailmassa tämän lapsen kautta. Jeesuksen, joka esimerkillään vaatii oikeudenmukaisuutta ja Jeesuksen, joka näkee ne, joista ihmiset kääntävät katseensa pois.

Maria opetti meitä kaikkia hänen jälkeensä tulevia koskettavalla tavalla siitä, miten oikeudenmukaisuus ja rauha toteutuvat. Olkaa yhdessä täällä Marian tavoin maailmaa muuttava voima.

Kirkollisen elämän juuret ovat Säkylä-Köyliön seurakunnan alueella pitkät. Kertomus Lallista, joka surmasi piispa Henrikin Köyliöjärven jäällä, on suorastaan osa suomalaista luomiskertomusta. Myyttinen tarina on tehnyt syvän vaikutuksen täällä eläneisiin ihmisiin ja lukemattomiin sukupolviin sen jälkeen. Kertomus elää yhä tässä maisemassa ja paikoissa.

Nämä seudut ovat niitä alueita, joihin kristinusko vähitellen ensi alkuun juurtui. Liityt täällä Irina pitkään jatkumoon. Tämän pitkän ajan kaaren keskellä merkityksellinen on myös oman elämäsi ajankaari. Syvyyttä työhön tuo kokemuksesi, että olet saanut palata kotiin. Kodin kokemus on elämässä tärkeä. Että voi kokea olevansa perillä ja tuntea, että tässä on hyvä, on tavattoman arvokas. Uskon, että se näkyy myös siinä, kuinka työtä täällä teet.

Vuosisatojen aikana paimenet täällä ovat vaihtuneet ja kukin on vuorollaan tehnyt parhaansa. Nyt on sinun vuorosi. Sinä palvelet tätä seurakuntaa oman aikasi, omalla persoonallasi ja osaamisella ja kaiken sen eletyn elämän voimalla, minkä kautta olet tähän kulkenut.

Hyvät seurakunnan luottamushenkilöt, työntekijät ja seurakuntalaiset, Irina ei selviä kirkkoherran tehtävästä yksin. Hän tarvitsee teidän rukouksia, tukea ja teitä kaikkia työtovereiksi.

Olkaa yhdessä rohkeita ja kantakaa vuorollanne toisianne. Täällä historia ja tulevaisuus kohtaat kiinnostavalla tavalla. Vahvat juuret antavat voiman työhön, joka kurottautuu rohkeasti eteenpäin. Iloitsen siitä, kuinka täällä seurakunta on luonteva ja tärkeä osa paikkakunnan elämää ja erilaisia verkostoja. Tässä maisemassa ja näiden ihmisten keskellä on teidän tehtävä.

Kun työn arki ja elämän koettelemukset saavat epäröimään, väsymään ja kysymään oikeaa suuntaa, kun uuvuttaa tai huolestuttaa, viipyilkää yhdessä Jumalan kasvojen edessä.

Kun tuntuu, ettei selvää reittiä eteenpäin ole, voi olla, että Jumala tekeekin työtään: avaa uusia portteja ja mahdollisuuksia. Me teemme työtä Jumalan työtovereina, mutta lopulta Hän vaikuttaa missä ja milloin sen oikeaksi näkee.

Rakas Irina,
astu luottavaisesti kirkkoherran virkaan. Tee huolella oma osuutesi, mutta älä uuvuta itseäsi. Työsi Säkylä-Köyliön kirkkoherrana on tärkeää. Elämä on kuitenkin enemmän. Siksi pidä huolta myös itsestäsi ja rakkaistasi.

Elävä Jumala on luvannut olla lähelläsi.
Hän siunaa ja varjelee sinua, koko elämääsi ja kaikkia läheisiäsi.