Kuvassa lääninrovasti Heimo Hietanen, rovasti, avustava liturgi Reija Nordström, kirkkoherra Helena Kuusiranta ja piispa Mari Leppänen.
Puhe Helena Kuusirannan kirkkoherran virkaan asettamisessa Länsi-Porissa 13.6.2021

Rakkaat kristityt,
tänään on juhlapäivä, kun Helena Kuusiranta asetetaan Länsi-Porin seurakunnan kirkkoherran virkaan.

Toivon, että Länsi-Porin seurakunta on tämän alueen sydän. Sydän, joka sykkii täällä asuvien ihmisten sydämenlyöntien tahdissa. On heitä ja heidän elämäänsä varten. Tuo turvaa ja huolenpitoa silloin, kun on hätä. Istuu vierelle hiljaa ja kuuntelee silloin, kun asioita, jotka on saatava jakaa jollekulle. Iloitsee ja nauraa yhdessä, kun on juhlan aika. Murtaa yksinäisyyttä tässä elämässä ja kuoleman edessä ja tarjoaa ihmiselle mahdollisuuden tulla yhteen ja liittyä Kristuksen seuraajien joukkoon.

Tämän sykkivän sydämen hoitajaksi sinut Helena on kutsuttu: tekemään Jumalan valtakunnan työtä Länsi-Porin alueella.

Kun johdat tätä seurakuntaa, pysähtykää yhdessä seurakuntalaisten, luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa kysymään, millaista on kristityn elämäntapa tänään. Kuunnelkaa sitä, mitä ihmiset kaipaavat. Löytäkää yhdessä ratkaisuja siihen, miten yhdessä vahvistatte kohtuullista elämäntapaa, heikoimmista huolehtimista ja Jumalan luottamuksen varaan heittäytymistä.

Kyse ei ole seurakunnan järjestämistä palveluista vaan siitä, miten elämää jaetaan ja arkea eletään yhdessä kristittyinä.

Tämän sykkivän sydämen hoitajaksi sinut Helena on kutsuttu. Saat jakaa elämää täällä asuvien ihmisten kanssa. Teet työtä sen eteen, että seurakunta voi täällä olla väsyneiden turvapaikka, kuolevien toivo ja pimeydessä harhailevien valo.

Täällä asuu paljon lapsiperheittä. Seurakunnan ikärakenne on poikkeuksellisen nuorekas ja kasvava. Porin seurakunnista Länsi-Pori on lasten ja nuorten seurakunta. Lapset ja nuoret ovat teille annettu erityinen tehtävä.

Lapset ja nuoret ovat arvokkainta mitä meillä on. Heissä on tämän alueen, tämän seurakunnan ja kirkon tulevaisuus. Hoitakaa teille annettu vastuutehtävä hyvin. Etsikää rohkeasti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Pitäkää yhdessä hyvää huolta tämän alueen lapsista ja perheistä.

Olkaa rohkeita. Katsokaa tulevaisuuteen, pitkälle. Kysykää lapsilta ja nuorilta heidän elämästään, iloista ja kivuista ja myös toiveista ja odotuksista, joita heillä kotiseurakuntaansa kohtaan on.

Kristinuskon historiaan kuuluu monenlaisia aikoja ja erilaisia murroskohtia. Tälläkin hetkellä Länsi-Porin seurakunta elää monenlaisten muutosten keskellä. Jotta tämänkin ajan haasteista selvitään, se vaatii teiltä yksituumaisuutta.

Yhteinen tehtävänne on pitää huolta Länsi-Porin seurakunnasta niin, että tämä voi olla myös tulevien sukupolvien turvapaikka ja koti. Niin surusta särkyneiden kuin onnesta pakahtuvien sydämien elämän kehto, jossa elämän mielen ja merkityksen kysymyksiä saa turvallisessa ilmapiirissä esittää ja löytää myös vastauksia.

Uusi kirkkoherra on muutos seurakunnalle. Yhtä aikaa tämä on Helena uudenlainen askel sinun omassa elämässäsi. Tänään tässä alttarilla risteytyy tämän seurakunnan historia ja tulevaisuus sekä sinun tiesi. Paimenet täällä ovat vaihtuneet. Nyt on sinun vuorosi. Sinä palvelet tätä seurakuntaa oman aikasi, omalla persoonallasi ja osaamisellasi. Tähän virkaan saat tuoda kaiken elämänkokemuksesi ja monet taitosi myös ennen papin työtä. Tähän tehtävään tuot itsesi.

Tehtävänäsi on johtaa seurakuntaa, sen hengellistä elämää ja toimintaa. Kirkkoherrana vastaat tämän seurakunnan alueella siitä, että Jumalan Sana kuuluu, ihmiset voivat tulla kastettavaksi ja ehtoolliselle, ja että usko näkyy arjessa rakkauden tekoina.

Kirkkoherran tehtävä on tärkeä ja haastava tehtävä. Sinä olet Länsi-Porin kirkkoherra, mutta Kristus itse on kirkon Herra. Et ole täällä omalla asiallasi, olet Kristuksen asialla ja seurakunnan kutsumana.

Siksi lopulta tärkeää ei ole se, mitä kirkkoherra tekee, vaan se mitä seurakunta on yhdessä. Ja lopulta kaikkein tärkeintä on se, että Jumala armahtaa.

Yhteydestä ja elämän hauraudesta saimme eilen melkoisen oppitunnin, kun seurasimme Huuhkajien peliä. Yhteen iltaan mahtui kaikki tunteet toivosta epätoivoon, itkusta iloon. Näkyväksi tuli niin elämän lahja kuin elämän hauraus ja yhtä aikaa yhteyden ja jakamisen voima.

Sellaista elämä on.

Seurakuntalaisten elämässä ja myös kirkkoherran arjessa tulee varmasti vastaan väsymyksen hetkiä, epätoivon hetkiä – hetkiä, joista ei tiedä selvää tietä eteenpäin, ei ole olemassa valmista ennalta suunniteltua mallia, on suostuttava siihen, ettei ole edes sanoja. Tällaisia hetkiä voi tulla vastaan myös työyhteisölle tai luottamushenkilöiden kanssa.

Muistakaa silloin kirkon Herraa. Tänne penkkiin saa istahtaa innostuneena ja uusien ideoiden kanssa, mutta tänne voi tulla myös silloin, kun sydän on särkynyt tai suojaa vailla. Täältä Jumalan huoneesta loistaa pimeydessä harhaileville valo. Jokaiselle on paikka alttarilla, missä Kristus itse murtuu meidän niin monin tavoin murtuneiden puolesta.

Hyvä Helena,
astu luottavaisesti tähän kirkkoherran virkaan. Tee huolella oma osuutesi, mutta yhtä aikaa pidä huoli myös omasta itsestäsi, läheisistäsi ja rakkaistasi. Kirkkoherran tehtävä on yksi palvelutehtävä kirkossa. Elämä on aina enemmän. Elämä on lahja, hauras lahja.

Elävä Jumala on luvannut olla lähelläsi.
Hän siunaa ja varjelee sinua, koko elämääsi ja kaikkia läheisiäsi.

Kuva: Lääninrovasti Heimo Hietanen, rovasti, avustava liturgi Reija Nordström, kirkkoherra Helena Kuusiranta ja piispa Mari Leppänen.